Primavera

Primavera
Penso en vosaltres, ametllers de Siurana, blanca esperança d'efímeres banderes en l'aspror irremeiable. Carles Riba

3r d'ESO

Aquesta és la pàgina dels alumnes de 3r d'ESO.


POESIA


1. Visita http://poesiaencatala.bloc.cat/ i http://tintaxinesa.blogspot.com/ .

2. Llegeix alguns dels poemes i comentaris que hi apareixen.

3. Escull una poesia que t'hagi agradat i copia-la en un processador de textos.

4. A continuació, escriu un comentari per deixar en el bloc: explica la sensació que et transmet el poema triat i destaca'n algunes figures retòriques que hi hagis trobat.


LA MEVA FOTO
1. Busqueu una foto;
2. Feu-ne la descripció: aneu per parts, o de baix a dalt, o d'esquerra a dreta o a l'inrevés.
3. Rellegiu allò que heu escrit. Feu servir el diccionari.
4. Recordeu de fer diferents paràgrafs, un per cada idea.
5. Escriviu el text al bloc i afegiu la foto.


Recordeu que heu de fer l'esborrany a casa acompanyats del diccionari i quan l'introduïu aneu amb compte de fer servir els caràcters adequats.LA XARXA, MITJÀ DE MITJANS


Internet és un canal que permet accedir a una gran quantitat de continguts i informacions a través de les anomenades xarxes telemàtiques, altrament dites autopistes de la informació. Les característiques d'aquesta Xarxa permeten no solament que hi siguin presents els grans mitjans de comunicació tradicionals, sinó també entitats amb menys possibilitats econòmiques i estructurals.

Diari AVUI

Full Informatiu: El Cargol Noticiari


Des de l'escola més petita del nostre territori fins als grans grups de comunicació internacionals, tots hi són presents, i, sobre el paper, en igualtat de condicions. Tothom que utilitzi la Xarxa pot accedir, en principi, a la informació que qualsevol hi ha ficat. Aquest fet, que per una banda és un gran avenç comunicatiu, pot plantejar grans problemes a l'hora de trobar allò que hom desitja.

L'allau d'informació pot provocar desorientació i confusió

La premsa, les revistes, la ràdio, la televisió i el cinema dins la Xarxa


La majoria dels mitjans de comunicació que es troben als quioscos, al dial de la ràdio o al televisor, són presents a la Xarxa i ofereixen informació pròpia, amb els continguts que apareixen en els mitjans tradicionals i en alguns casos ampliant-los.

Mira els webs de Televisió de Catalunya i La Vanguardia:
En aquests webs no sols hi apareix la programació pròpia, sinó que també s'hi poden veure videoclips sobre les notícies, la programació i consultar-hi serveis... Dins la Televisió de Catalunya visita, per exemple, el web del K33: hi ha des d’un informatiu per infants fins a jocs en línia.

Dins el web de La Vanguardia es troben serveis com l’hemeroteca, l’agenda, últimes notícies, el diari dels estudiants...

A la portada de "El Pais Digital" podem trobar enllaços a altres canals i de ràdio i televisió de la mateixa empresa.D’altra banda, a la xarxa cada cop hi podem trobar més varietat de mitjans que només existeixen a la pròpia xarxa. Les revistes i diaris digitals en són un exemple. Aviat, però també s'anirà estenent a emissions de ràdio, televisió, serveis a la carta de documents audiovisuals...

Exemple de dos diaris digitals només existents a la xarxa

Internet pot oferir, doncs, una gran quantitat d’informació per tal de treballar els mitjans i els seus continguts des de diferents enfocaments:la programació diària, l'organització, i aprofitar aquells recursos que ofereixen per treballar els continguts.

xarxa

Tot és qüestió de saber localitzar amb rapidesa i efectivitat allò que us interessa i plantejar-vos com ho podeu treballar a l’aula.

TV en xarxa

Ja fa temps que els canal generalistes i temàtics tenen llocs web per informar de la seva programació i oferir continguts als espectadors. Aquest fet era fonamentalment anecdòtic, fins el desenvolupament de Youtube. Durant l’any 2007 algunes cadenes van començar a penjar els seus programes sencers perquè pugessin ser vistos arreu del món. Aquest espai web conté canals i programes de televisió penjats per les mateixes cadenes, no sols les grans, sinó també les petites “emeten” per Youtube.

En vista de l’èxit d’aquesta modalitat d’emissió, han sorgit diversos programes que apleguen quantitat de cadenes d’arreu del mon que emeten en directe o bé a la carta, cadenes de televisió d’àmbit internacional, nacional o bé local. És una altra forma de veure televisió que passa per la xarxa i ja no té en compte l’aparell de televisió: més cadenes, més diverses, a qualsevol hora i en qualsevol espai.

Alguns exemples

Joost és una plataforma de TV gratuïta que emet en estreaming des d'internet


ZATTOO. Un exemple d'una manera senzilla de veure la tele en directe.


1. Completa la taula següent a partir de la informació que hi ha en aquestes dues adreces web, que aporten un gran nombre d’enllaços cap a tot tipus de mitjans.

Dóna-hi un cop d’ull:  kiosco

L'altra adreça és: El directori de mitjans de comunicació de Yahoo .

Inclouen moltes adreces sobre cinema, vídeo i mitjans de comunicació en general en llengua catalana. Dóna-hi també un cop d’ull.

Fes cerques a Internet. A partir de l’exemple, procura completar després aquesta taula, mirant que hi apareguin almenys el nom de tres mitjans que no existeixin en cap altra mena de format i que només apareguin a Internet.

                                                                     Nom                       del mitjà que hem localitzat

Nom                                               Tipus                                                     Adreça web
“El                       Plural.com ”                         Diari                                                     http://www.elplural.com/

 EL RECTOR DE VALLFOGONA


Us vaig dir que us aportaria fotos i dades sobre el barroc i el Rector de Vallfogona.

Doncs entreu en aquesta enllaç i podrem acabar de saber alguna cosa més.

Rector de Vallfogona
ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ


ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Ara començarem a treballar els mitjans de comunicació i ho farem amb un dels gèneres més bàsics: els informatius.


A part de tot el que hem vist a classe aquí farem un recordatori i una ampliació de tot el que envolta els informatius.


Així doncs, posem-nos a treballar.


Els mitjans de comunicació: els informatius.


MODELS SOCIALS I ESTEREOTIPS

Analitza aquestes imatges que representen personatges estereotipats. Escriu tres trets remarcables de cadascun d'ells. Quin o quins elements de cada personatge t'han dut a creure que tenen aquests trets?.

*